Vi har lige brændt hekse af til Sct. Hans. Man kan brænde af, brænde ud, brænde igennem eller brænde for noget… Jeg brænder for kreative processer. Når jeg møder andre kreative mennesker, opstår der næsten pr. automatik en synergi, og ideerne vælder frem.

Sådan gik det også, da jeg første gang mødte lysdesigner Lars E. Sørensen, som helt tilbage i sommeren 2017 var kommet til Vestervig for at tale med mig om et projekt, der var på tegnebrættet i regi af den lokale musikforening Thy Selskab for Musikalsk scenekunst eller TCMA (Thy Centre of Musical Arts). Foreningens formand Niels Windfeld Lund (Thyholm) havde en idé om at lade komponist og organist Bjørn Andor Drage skrive et middelalderinspireret værk for kirkens store orgel og sang. Denne idé udviklede vi, således at hele seancen skulle ledsages af holografisk lysdesign og laser, udført af Lars E. Sørensen, som er en af verdens førende lysdesignere. Her i landet har han bl.a. i årevis udført lysdesign under Langgaard-festivalen i Ribe samt v. en række teater- og operaforestillinger. På denne måde skulle fortid og nutid mødes, kunstarterne krydses og Thy ville få national opmærksom for en spektakulær begivenhed af international standard.

Projektet udviklede sig ved Lars’ idérigdom og ved et enestående engagement fra Vestervig Menighedsråd, Vestervig Kirkemusikskole, skolekirkekonsulent Svende Grøn og Thisted Museum. Et spændende børneprojekt tog sin form, hvorigennem en række skoleklasser vil få besøg af Svende Grøn og den holografiske lyskasse med levendegjort fortælling om den mørke middelalder, afsluttende med et besøg i Vestervig Kirke. Sydthy provsti og Thisted kommune bakkede op om dette projekt, foruden Vestervig menighedsråd og kirkemusikskolen. Jeg iværksatte en intensiv fundraising for projektet som helhed med positivt resultat fra Region Nord, Oticonfonden og Folkekirkens Udviklingsfond. Her blev det værdsat, at der står et bredt samarbejde bag projektet, hvor en åben og gæstfri kirke vender sig mod det folkelige liv i området. Og at målgruppen teenagere var inddraget i form af en tegnekonkurrence. Konkurrencen blev vundet Laura og Freja Havsgaard Kroyer fra Agger. De to pigers tegninger af motiver fra middelalderens kalkmalerier vil indgå i det holografiske show.

Min længe nærede idé om en mørkefestival i Thy vandt genklang i Thisted kommunes kulturledernetværk, og kulturrumsleder Thomas Antunes tog førertrøjen mht. at samle arrangementer over hele kommunen under paraplytitlen Thy Mørkefestival, som indtil videre indeholder: Børnekulturnat i Thisted, Kulturkaravanen og fotofestival. Alt sammen indledes det med den store lyskoncert-event i Vestervig Kirke fredag d. 14. september kl. 21.30. Billetter kan købes på www.billetten.dk for bare 100 kr. inkl. et optaktsforedrag om Hildgard von Bingen i aktivitetscentret i Vestervig.

Lokale sponsorer søges fortsat. Indtil videre er Vestervig el-forretning v. Troels Overgaard, Vipo-vinduer og Æ-tømmer gået foran med bidrag. Hjertelig tak for dette! Bidrag kan indbetales på TCMAs konto:  9111 – 3934217 eller v. henvendelse til undertegnede på tft@km.dk, hvortil evt. logo kan fremsendes.

Vi satser på at fylde den prægtige middelalderkirke ved denne lejlighed, med lokale, regionale og nationale tilskuere, herunder kirkeministeren, idet kirkemusikskolen har lagt denne begivenhed ind som en del af programmet for kirkemusikskolernes tværgående konference.

Dette var en BRANDtale fra  BRÆNDPUNKTET Thy! TÆNDER du også på dette?                       

 

 

 

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *