— (fortsat fra sidste blog)…Lad os ikke holde kunstigt liv i urealistiske drømme om fortidens livsmønstre, men forholde os til virkeligheden for 45% af Danmarks børnefamilier. Det er på tide, at der vises en ”skæv” familie som rollemodel foren jul. Her har kirken et stærkt budskab med løftet om en frelser, der netopåbenbarer sig i det levede hverdagsliv og ”åbner udsigten fra det lave”.

Men det åndelige budskab i de omtalte tv-julekalendere er ofte en uskøn blanding af tro og overtro, nordisk mytologi og en Harry Potter-agtig eventyr-sfære, måske lige tilsat et Lucia-optog eller et besøg i kirken. Det er nemlig i juletiden åbenbart acceptabelt – eller ligefrem påkrævet – at bevæge sig ud over den naturvidenskabelige tilgang til tilværelsen, hvorimod man bliver betragtet som ånds-amøbe, hvis man på andre tider af året tror på opstandelsen!

Jeg husker, hvordan en af traditionerne i mine børnsbørnehave og skoleklasse var et have en såkaldt ”drille-nisse” med hjem påskift. Næste dag skulle man så fortælle, hvad nissen havde bedrevet. Det var optil forældrene at finde på løjer som f.eks. ”nissen havde spist alle pebernødderne” eller ”nissen havde lagt mine ting på de helt forkerte steder”osv. Jeg ved ikke, om det er mig, der er fantasiforladt, men jeg formåede ikke at drive overbevisende gæk, og mine børn oplevede drillerierne som direkte uinteressante.Vi tror nemlig ikke på nisser. Faktisk har jeg stor sympati for De Nattergales”nåså’er”!

Nu kan det lyde som om, jeg hader julen, men det er slet ikke tilfældet. Tværtimod. Jeg har bare lært, at også de dejlige og virksomme decemberdage, hvor kalenderlyset slet ikke blev tændt pga. travlhed, rummer advent. En jul helt uden børn er også en familiejul. At netop de tunge minder ”trøstes mildeligt af julebudet mellem grave”, og at et blik, en tåre, en taknemmelig gestus fra en helt fremmed, som jeg møder juleaften i kraft af mit virke som kirkemusiker, kan være det øjeblik, der bringer mig julens glæde.

Jeg ønsker jer, alle I kirkemusikere, en skøn og travl advents- og juletid med blik for det store i det små.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *