Kalendertiden er over os, og TV kanalerne opfinder såkaldt familiejulekalendere, som markedsføres med betegnelser som ”eventyrlig” og ”samler familien”. Nu skal man nok være lidt varsom med at bruge udtrykket ”samler familien”, eftersom kun 55% af Danmarks børnefamilier lever som traditionel kernefamilie med mor, far og fælles børn. Ifølge Danmarks Statistik er der hele 37 forskellige måder at være børnefamilie på i Danmark, så 45% lever altså i andre kombinationer (halvsøskende, papforældres børn, fastboende og samværsbørn), heraf en meget stor gruppe (14 %) med kun én forældre.

Alligevel genopliver tv-kanalerne år efter år drømmen om den brunkagebagende mor og den juletræsfældende far, evt. en kærlig bedstemor. (Tilgiv mig, hvis det bliver anderledes i år, denne klumme er skrevet i efterårsferien). Da jeg selv har været enlig forældre, ved jeg, hvor ondt det gør at blive mindet om, at ens børn har lidt et tab, og at den jul man prøver at skabe, altid kun bliver en ”semi-jul”. Heldigvis oplever jeg heller ikke dette billede som værende virkeligheden for os, måske fordi jeg gennem kirkens budskab kan distancere mig fra medier og reklamers glansbillede-jul. Men det er det ikke alle, som kan. Det gjorde et stærkt indtryk på mig en juleaftensdag at høre en radioudsendelse om en forening til støtte for børn af alkoholiserede forældre. Foreningen stillede sig i til rådighed med tilbud om akut juleaften for de børn, der indtil det sidste håber på at kunne holde jul med deres forældre, men i løbet af juleaftensdag alligevel må ringe til ”nødhjælpen”, fordi det atter en gang bliver klart, at forældrene er faldet i druk i løbet af dagen. Foreningen står så klar med en julefest med mad og sponsorerede gaver. Drømmen lever i børnene til det sidste.

Lad os ikke holde kunstigt liv i urealistiske drømme og fortidens livsmønstre, men forholde os til virkeligheden for 45% af Danmarks børnefamilier. Det er på tide, at der vises en ”skæv” familie som rollemodel for en jul. Her har kirken et stærkt budskab med løftet om en frelser, der netop åbenbarer sig i det levede hverdagsliv og ”åbner udsigten fra det lave”.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *